Waarom zijn er zo weinig vrouwen aan de top? Misschien omdat ze niet per definitie positief aankijken tegen promotie.
Dat was de hypothese van een studie uitgevoerd door onderzoekers aan de Harvard Business School, schrijft Business Insider. De uitkomst was dat mannen en vrouwen hun kansen op promotie even groot inschatten, maar dat vrouwen eerder geneigd zijn dan mannen om zich voor te bereiden op negatieve gevolgen van een promotie.
De onderzoekers deden negen deelonderzoeken, met in totaal meer dan 4000 deelnemers. Bij één van de experimenten werd 450 werkende proefpersonen gevraagd naar wat voor positieve en negatieve gevolgen zij verwachtten van een mogelijke hogere functie bij hun huidige bedrijf of instelling.
Meer macht? Mwah
De verwachte positieve gevolgen (meer geluk, geld en mogelijkheden) verschilden niet zoveel tussen mannen en vrouwen, constateerden de onderzoekers. Maar vrouwen schatten de negatieve gevolgen veel sterker in dan mannen.
Een ander verschilpunt tussen mannen en vrouwen: de motivatie om promotie na te streven. Vergeleken met mannen speelde daarbij voor vrouwen niet zozeer een verlangen naar meer macht, als wel een verlangen naar meer mogelijkheden om zichzelf te kunnen ontwikkelen.
Zien vrouwen meer beren op de weg, of zíjn er gewoon meer beren op die weg voor vrouwelijke werknemers? Objectief gezien hebben vrouwen wel een punt. Slechts weinig gezinnen in de Verenigde Staten hebben toegang tot betaalbare kinderopvang. Een hogere functie zal dus voor vrouwen meer stress opleveren, als ze hun baan met de zorg voor kinderen combineren.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl